Dostupni linkovi

Grčka odbila poziv Turske da obnovi dve džamije u Atini


Grčka je danas odlučna odbila predlog Turske da u zamenu za ponovno otvaranje jednog pravoslavnog instituta na jednom turskom ostrvu otvori dve džamije u Atini iz
vremena Otomanskog carstva.

Stav Grčke na seminaru u Halkiju u Turskoj je bio "jasan i eksplicitan, što se tiče međunarodnog zakona i to smo ponovili u nekoliko navrata", rekao je šef grčke diplomatije Enagelos Venizelos.

Svaka trgovina i razgovor o toj verskoj ustanovi bilo bi kotraproduktivno, rekao je Venizelos, reagujući na izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je predložio da se otvore dve džamije u Atini.

"Kada nešto dajemo, očekujemo da dobijemo nešto zauzvrat. Imamo dve džamije u Atini. One pripadaju otomanskom nasleđu, jedna je džamija Fetije. Rekli smo Grcima da nam je vrate i mi ćemo je obnoviti", rekao je Erdogan u parlamentu.

Džamija Fetije,u narodu poznata kao "džamija kod pijace", izgrađena je kod Monastarikija u istorijskom centru Atine. Danas je to zdanje istorijski spomenik. Erdogan nije naveo koja je druga džamija koju Turska želi nazad.

Erdogan je pored toga zatražio da grčki državljani muslimanske vere i turskog porekla, kojih je oko 100.000 na severoistoku kog granice s Turskom, mogu sami da biraju svog muftiju, što su do sada činile grčke vlasti.

Pravoslavni teološki institut Halkija, u kojem su se obrazovali budući sveštenici, zatvoren je 1971. godine, u vreme spora Turske i Grčke oko Kipra. Institut se nalazi na ostrvu Hejbelijada, koji se nalazi u blizini Istanbula.
XS
SM
MD
LG