Dostupni linkovi

Britanija osniva nadzorni organ za kontrolu medija


Britanski zvaničnici usvojili su plan da se uvede nadzorni organ za kontrolu medija u zemlji, koji će imati podršku vlade, objavila je u utorak sekretarka za medije Marija Miler i dodala da je odbačen predlog novina da same sebe kontrolišu.

Miler je poslanicima u parlamentu rekla da je takav nadzorni organ najbolji način za suočavanje sa zloupotrebama otkrivenim posle skandala sa prisluškivanjem telefona iza koga je stajao list "News of The World" Ruperta Merdoka.

Prema rečima Milerove, taj skandal je obelodanio da mediji rutinski krše zakon, presretanjem telefonskih poruka, podmićivanjem političara i upadima u kompjutere da bi došli do ekskluzivnih informacija.

Istražni komitet, predvođen sudijama, predložio je nezavisno regulatorsko telo sa ovlašćenjima da izriče teške novčane kazne i naredi objavljivanje izvinjenja, ali mediji su se pobunili, navodeći da će tako prevelika moć otići u ruke političare. Umesto toga, oni su predložili sistem samoregulacije, prenosi Beta.

Na prigovore da bi novo telo moglo da omogući političarima da cenzurišu medije, Miler je navela da će prioritet ostati da se očuva sloboda štampe u zemlji, "koja čini tako vitalni deo njene demokratije".
XS
SM
MD
LG