Dostupni linkovi

Bivše radnice "Borca" štrajkuju glađu ispred Suda BiH


Bivše radnice zeničke Fabrike konfekcije "Borac", njih oko 60, počele su u ponedeljak posle podne štrajk glađu ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu tražeći od ovih institucija da reaguju na krivične prijave koju su podnele pre osam meseci.

U krivičnoj prijavi traže odgovornost ljudi za koje tvrde da su ih doveli u situaciju da pred Sudom i Tužilaštvom BiH traže svoja prava. Radnice su postavile nekoliko šatora i tu će, kako su navele, provesti noć.

Pre četiri godine oko 200 radnica ove fabrike ostalo je bez posla nakon pokretanja stečaja. Taj je postupak trajao tri godine, a rezultat je rasprodaja pokretne i nepokretne imovine fabrike, pri čemu nije osiguran novac za radnička potraživanja, uključujući i povezivanje staža, prenose agencije.

Bivšim radnicama ništa nije doneo ni raskid privatizacionog ugovora za travnički "Borac" u čijem je sastavu svojevremeno poslovala i zenička fabrika, iako su, kako se navodi, svojevremeno upravo one ukazale na brojne nezakonitosti u privatizaciji ovog kombinata. Zato su pre osam meseci podnele prijavu Tužilaštvu BiH.
XS
SM
MD
LG