Dostupni linkovi

Obeleženo 17 vekova Milanskog edikta


Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej, u Nišu je ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene danas održana centralna svečanost obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

U liturgiji, na srpskom, grčkom i ruskom jeziku, sasluživali su jerusalimski patrijarh Teofil, moskovski i sve Rusije Kiril i srpski patrijarh Irinej, kao i arhiepiskopi pomesnih crkava, arhijereji Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvo.

Obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski premijer Ivica Dačić, članovi Vlade, Vojske Srbije, diplomatskog kora, predstavnici hrišćanskih crkava, drugih verskih zajednica, crkvenih udruženja, princ Aleksandar Karđorđević sa suprugom Katarinom, predstavnici grada domaćina, društvenog i političkog života ovog dela Srbije.

U parku Svetog Save ispred crkve okupio se veliki broj vernika i građana koji su pratili liturgiju, dok su mnogi stajali u dugačkom redu kako bi se poklonili i celivali relikvije u crkvi - čestice Časnog krsta i ruku Jovana Krstitelja.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečanost u Nišu obezbeđivalo je oko 1.000 pripadnika policije i specijalnih jedinica i pratilo više od 50 akreditovanih novinarskih ekipa.
XS
SM
MD
LG