Dostupni linkovi

SAD: Protest za rešavanje statusa ilegalnih imigranata


Više hiljada ljudi protestovalo je u više američkih gradova tražeći izmenu imigracionih zakona, čime bi se rešio pravni status za više od 11 miliona ilegalnih imigranata koji trenutno borave u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najveći skup je održan u Njujorku, gde je oko tri hiljade demonstranata, uglavnom pripadnika Hispano zajednice, uz Azijate i Arape, prošetalo je preko mosta u Bruklinu, a sličan protest je održan i u Los Anđelesu, gde se šetalo do Holivuda.

Kako prenose agencije, skupovi su održani u 160 američkih gradova.
"Potrebno je da na miran način dođemo do naših prava", rekao je Danik Martinez (30), jedan od učesnika protesta, koji je došao iz Hondurasa, i već deceniju ilegalno radi i živi u SAD.

Skupu u Njujorku prisustvovao je i demokratski kandidat za gradonačelnika Bil de Blasio, koji je kazao da je to grad imigranata i da svi Njujorčani treba da budu ponosni na to. Procenjuje se da je samo u Njujorku oko pola miliona ilegalnih imigranata koji rade na crno. Najveći deo dolazi iz Meksika i država Centralne i Južne Amerike.

Američki predsednik Barak Obama zalaže se za reformu imigracionih zakona, ali dogovor još nije postignut zbog protivljenja republikanaca.
XS
SM
MD
LG