Dostupni linkovi

Lagumdžija i Dodik dogovorili saradnju u vezi sa zakonom o vojnoj imovini


Delegacije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napravile su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu presjek onoga što je bilo na nedavnom sastanku u Briselu i razgovarali o tome šta bi trebalo učiniti u narednih nekoliko dana.

"Svi stojimo na stanovištu da svako od nas u okviru svojih kapaciteta treba da učini dodatne napore i da razgovaramo kako s drugim ljudima, tako između sebe ponovo, da vidimo kako da u Briselu pokušamo doći do rješenja koje će dovesti do implementacije presude Sejdić-Finci, odnosno da mehanizam koordinacije potreban za Evropsku uniju bude usaglašen na najbolji mogući način u smislu njegove efikasnosti i funkcionalnosti", kazao je nakon sastanka predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, približili su stavove što se tiče i jednog i drugog.

"Nadamo se da ćemo to uspjeti da uradimo i s drugim učesnicima u pripremi sastanka u Briselu. Mislimo da je moguće doći do rješenja na principima koji su na kraju usaglašeni u Briselu", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da su ključne teme bile presuda Suda u Strazburu i mehanizam koordinacije, kao uvjeti ili tražena rješenja od EU da bi BiH mogla da uloži aplikaciju za status u EU.

Po njegovim riječima, činjenica je da su gotovo svi svjesni, "i mi u BiH i entitetima, i oni u Evropskoj uniji, da je došlo do kraja i da se mora donositi odluka".

"Podržali smo zaključke koji su usvojeni u Briselu. Znamo da 10. oktobra moramo tamo biti, bit ćemo svi tamo. Potrebno je ovih dana učiniti napor da se definiraju izbori između neka dva modela načina izbora ovdje u Federaciji BiH, direktnog izbora u Federaciji. Ključno pitanje je tu na federalnim partnerima, ali i mi ne bježimo od toga da budemo tu korisni koliko god možemo", kazao je Dodik.
XS
SM
MD
LG