Dostupni linkovi

Austrija: Vladajuća koalicija na putu da osvoji većinu u Parlamentu


Vladajuća koalicija u Austriji na putu je da osvoji većinu u Parlamentu na danas održanim izborima uprkos naglom usponu ekstremne desnice.

Prema prvim procjenama, Socijaldemokratska partija /SPO/ kancelara Vernera Fajmana osvojila je 26 odsto glasova, a njen dosadašnji koalicioni partner Narodna partija /OVP/ 23 odsto, dok je desničarska Slobodarska partija /FPO/ Hajnca Kristijana Štrahea dobila podršku 22 odsto birača.

Novoosnovana liberalna stranka Neos mogla bi osvojti 4,5 odsto, što je dovoljno da prođe cenzus i uđe u Parlament, rezultati su anketa koje su obavili instituti za ispitivanje javnog mnjenja Arge i Sora nakon zatvaranja birališta.

Ovi rezultati pokazuju da su obje najjače stranke izgubile dio podrške u odnosu na prethodne izbore, iako je Austrija dobro odoljela ekonomskoj krizi u Evropi, prenosi AFP.

Socijaldemokratska partija je na parlamentarnih izborima 2008. godine osvojila 29,26 odsto, a Narodna partija 25,98 odsto glasova.

Na ovim izborima, na kojima je pravo glasa imalo 6,4 miliona upisanih birača, izlaznost je u padu za jedan do dva procenta u odnosu na 2008. godinu kada je bila 78,82 odsto.
XS
SM
MD
LG