Dostupni linkovi

Kreditni rejting BiH ostaje isti


Međunarodna agencija "Standard i Purs“ potvrdila je danas da kreditni rejting BiH ostaje "B", sa stabilnim izgledima.

Analitičari agencije smatraju da je stendbaj-aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom iz septembra 2012. godine obezbijedio stabilnost BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Prema njihovim procjenama, privredni rast manji je od očekivanog, predizborna potrošnja, te prevelika potrošnja nižih nivoa vlasti mogli bi da predstavljaju rizik kad je riječ o dostizanju planiranih fiskalnih ciljeva.

Zato bi uslovi stendbaj-aranžmana trebalo da budu stimulišući za nastavak konsolidacije finansija, te da pomognu u stabilizovanju javnih finansija i povećanju sposobnosti izmirivanja rastućih obaveza o pitanju otplate spoljnog duga.

Analitičari ove agencije očekuju da će visina budžetskog deficita biti oko jedan odsto, dok bi dug sektora vlade ove godine trebalo da dostigne maksimum od 39 odsto bruto društvenog proizvoda, nakon čega bi trebalo da dođe do njegovog smanjenja na 36 odsto do 2016. godine.

Rejting bi, prema ocjeni analitičara agencije "Standard i Purs“, bio ugrožen u slučaju znatnijeg pogoršanja spoljne pozicije BiH, te neispunjavanja uslova iz stendbaj-aranžmana.
XS
SM
MD
LG