Dostupni linkovi

File: Tim Srbije dobro pripremljen


Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je da je prvi dan eksplanatornog skrininga u Briselu o usklađenosti srpskog pravosuđa sa evropskim standardima, uspešno završen.

File je na Tviteru naveo da je "srpski tim dobro pripremljen".

"Prvi dan skrininga prvog poglavlja uspešno završen, srpski tim dobro pripremljen. Dobar početak", ocenio je File.

Ministar pravosuđa Nikola Selaković i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević saopštili su ranije danas da je prvi dan skrininga u Briselu protekao uspešno i da označava novu fazu u odnosima Srbije i EU.

Selaković i Miščević su predvodili brojnu srpsku delegaciju koja je otpočela složene dvodnevne razgovore sa ekspertima Evropske komisije o usklađenosti srpskog pravosuđa sa evropskim standardima.

Proces skrininga, koji će trajati mesecima, počeo je pitanjima vezanim za poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih ljudskih prava, a razgovori na te teme nastaviće se i sutra.

Već sledeće nedelje skrining će biti proširen na poglavlja 24 i 32, od kojih se prvo tiče pravde, građanskih sloboda i bezbednosti, a drugo javnih finansija.

Skrining će trajati sve dok se ne izvrši dubinska analiza usklađenosti srpskog sistema sa evropskim standardima kroz svih 35 poglavlja.
XS
SM
MD
LG