Dostupni linkovi

Obama: Asad više nema legitimitet da bude predsjednik Sirije


Američki predsjednik Baracdk Obama u obraćanju Glavnmoj skupštini UN je ponovio da iza napada kemijskim oružje 21. augusta stoji režim, te istaknuo da Bašar al Asad više nema legitimitet da bude predsjednik Sirije.

"U posljednjih nekoliko tjedana, Sjedinjene države, Rusija i naši saveznici, postigli su sporazum da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod medjunarodnu kontrolu i potom uništi.

Sirijska vlada je učinila prvi korak dajući izvještaj o svom kemijskom arsenalu. Sada nam treba jaka rezolucija Vijeća sigurnosti kako bi se potvrdilo da se Asadov režim pridržava obaveza. Mora biti i posljedica ako se ne buu pridržavali dogovora. Ako se čak ni oko toge ne budemo mogli dogovoriti , pokazati će se da su UN nesposobne da primjene osnovno medjunarodno pravo. Uspijemo li, poslati ćemo snažnu poruku da upotreba kemijskog oružja nema mjesta u 21 stoljeći, i da ovo tijelo misli ono što kaže" istaknuo je Obama.

Predsjednik SAD je takodjer kazao da je Washington spreman s Iranom na miran način riješiti spor oko nuklearnog programa, ali istaknuo da se SAD protivi mogućnosti da Teheran razvija nuklearno oružje.

“Ne tražimo promjenu režima i poštujemo pravo Iranaca na korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe” rekao je Obama u Glavnoj skupštini UN-a.
XS
SM
MD
LG