Dostupni linkovi

Vijeće Evrope: BiH bi mogla biti suspendovana


BiH bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope ukoliko ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke u predmetu "Sejdić-Finci" prije izbora u oktobru 2014. godine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Vijeće Evrope objavio na svojoj web stranici.

U nacrtu rezolucije navodi se da BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava da će, ako ne bude promjena do izbora u oktobru 2014, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.

U dokumentu se navodi da je Monitoring tim za BiH predložio da Parlamentarna skupština zatraži od Vijeća ministara da razmotri suspenziju BiH ako ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke "Sejdić-Finci" prije izbora u oktobru 2014. godine.

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Vijeća Evrope narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu, u kome se većinom izražava razočarenje situacijom u BiH, se ističe da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić- Finci" 2009. godine, Vijeće Evrope pojačalo je insistiranje na promjenama, ali rezultata nije bilo.

U nacrtu rezolucije navedeno je i da vlasti u BiH treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju, te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.

"Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovešće do potpune izolacije zemlje. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto, navodi se u nacrtu rezolucije.
XS
SM
MD
LG