Dostupni linkovi

Odloženi protesti penzionera u FBiH


Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera u Federacije Bosne i Hercegovine doneo je u subotu na sastanku u Sarajevu jednoglasnu odluku o privremenom odgađanju protesta, koji su bili zakazani za utorak, 24. septembra.

Kako je nakon sastanka Feni izjavio predsednik Udruženja Omer Omerefendić, Izvršni odbor je prihvatio izveštaj delegacije penzionera koja je u prethodna dva dana razgovarala s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Naime, dogovoreno je da Vlada FBiH osigura 78 miliona KM koji nedostaju za isplatu postojećih penzija do kraja godine i da se povećaju penzije od 1. januara 2014. za pet posto.

Omerefendić kaže da je donesena i odluka da delegacija penzionera učestvuje, zajedno sa predstavnicima Vlade FBiH, u kontroli uplata doprinosa da bi se ta sredstva prebacila u Federalni fond PIO.

Delegacija penzionera će tražiti i prijem u Parlamentu FBiH radi donošenja seta zakona koji će predložiti Vlada Federacije BiH, a odnosi se na kontrolu uplate doprinosa i smanjenje rada nacrno.
XS
SM
MD
LG