Dostupni linkovi

Održana komemoracija ubijenom pripadniku EULEX-a


Komandant za civilne operacije Evropske unije Hansjerg Haber doputovao je na Kosovo radi održavanja komemoracije povodom smrti Audriusa Šenavičiusa, pripadnika EULEX-a koji je ubijen juče u napadu na severu Kosova. Hansjerg Haber se u pratnji šefa misije EULEX-a, Bernda Borharta, obratio osoblju EULEX-a u Mitrovici i Prištini.

Na početku sastanka koji je održan u glavnom štabu EULEX-a u Farmedu, EULEX-ovo osoblje zajedno sa g. Borhartom i g. Haberom je održalo minut ćutanja u znak sećanja na Audriusa. U svom obraćanju g. Haber je rekao:

"Ovo je tragičan događaj i važno je da znate da imate podršku i poštovanje najviših rukovodećih nivoa u Briselu. Duboko sam uveren da će naša policija i sudsko osoblje, u saradnji sa Kosovskom policijom i pravosudnim organima Kosova, sprovesti temeljnu istragu jučerašnjeg tragičnog događaja”, rekao je Audrius.

Otvorena je knjiga izraza saučešća gde kolege iz EULEX-a i zvaničnici kosovskih institucija, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici međunarodnih organizacija mogu da upišu svoje izraze saučešća Audriusovoj porodici. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, Ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići bili su među prvim zvaničnicima koji se se danas upisali u knjigu saučešća.

Audrius je bio carinski službenik EULEX-a koji je radio u sastavu redovnih smena na prelazima na severu. Prvi put je u misiji radio u periodu od aprila 2010. do maja 2011. godine kao službenik za carinske prihode, a na svoje drugo radno mesto carinskog službenika stupio je u avgustu 2012. godine. Pre zaposlenja u EULEX-u, on je bio Viši carinski inspektor Odeljenja litvanske carinske u Klajpedi. Audrius za sobom ostavlja suprugu i dva sina.
XS
SM
MD
LG