Dostupni linkovi

Meksiko: Više hiljada nastavnika protestuje zbog novog zakona


Više hiljada nastavnika protestiralo je u Mexico Cityu, a neki su se sukobili s policijom kada su pokušali ući u rezidenciju predsjednika Enriquea Pene Niete, dan nakon što je odobrio kontroverznu obrazovnu reformu.

Interventna policija rasporedila se na području oko predsjedničke rezidencije, a metalne barijere i kamioni su sprečavali ulazak demonstranata.

Policija je saopćila da je oko 12.000 nastavnika uzrokovalo velike saobraćajne gužve dok su marširali glavnim gradom, javila je agencija AFP.

Oko 80 policajaca je štitovima pokušalo zaustaviti demonstrante.

Delegacija sindikata nastavnika je pozvana u predsjedničku rezidenciju kako bi se u četvrtak sastali s ministrom unutrašnjih poslova Miguelom Angelom Osoriom Chongom.

Nastavnici kampuju na centralnom trgu Zocala posljednje tri sedmice i nekoliko puta su organizovali masovne proteste koji su razljutili građane jer su uzrokovali velike saobraćajne gužve u već zakrčenim ulicama.

Međutim, nastavnici nisu uspjeli zaustaviti Kongres da odobri Nietinu reformu. Manji protesti su održani u nekoliko drugih meksičkih država.

Njihova ljutnja je usmjerena na reformu koja oduzima moć sindikatima kada se radi o obrazovnim pitanjima i zahtijeva da nastavnici prođu obavezno ocjenjivanje učinka kako bi dobili radna mjesta i unapređenja.

Nastavnici, međutim, tvrde da nacionalno testiranje nije uzelo u obzir da mnogi rade u ruralnim i planinskim školama na selima gdje se standardi moraju prilagoditi djeci koja uče maternji jezik prije španskog.
XS
SM
MD
LG