Dostupni linkovi

Dogovoreno otvaranje Kaesonga



Severna i Južna Koreja su jutros odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kaesong, koja se nalazi na teritoriji Severa i koja ne radi od aprila.

Ovo je novi znak smanjivanja tenzija između dva rivala, koje su na proleće bile na vrhuncu kada su Ujedinjene nacije dva puta zaoštravale sankcije Severnoj Koreji zbog testiranja raketne tehnologije i nuklearnog oružja.

Pjongjang je na to odgovorio veoma ratobornom retorikom, pretnjama "svetim" nuklearnim ratom Seulu i Vašingtonu, i zatvaranjem Kaesonga.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će industrijska zona Kesong, koja se nalazi odmah do teško utvrđene granice Severa i Juga, početi probni rad sledećeg ponedeljka, dok će stalno poslovanje krenuti u nekom trenutku posle toga. Južnokorejske kompanije koje budu poslovale u Kesongu biće oslobođene plaćanja poreza za ovogodišnje poslovanje u toj zoni.

Dve Koreje takođe za ovaj mesec planiraju ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovile "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica.

Kaesong je bio poslednji simbol saradnje dvaju Koreja pre no što je Pjongjang odlučio da povuče svojih 53.000 radnika i zatvori zonu. Ova zona je funkcionisala tako što je Južna Koreja davala menadžere i znanje, a Severna Koreja radnu snagu.
XS
SM
MD
LG