Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Analitičar o Srebrenici, optuženom ponovno pozlilo


Ratko Mladić u sudnici, kolovoz 2013.
Ratko Mladić u sudnici, kolovoz 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću glavni iskaz o zaplijenjenim vojnim dokumentima i presretnutim razgovorima u vrijeme srebreničkih egzekucija - dovršio je američki obavještajac Richard Butler. U završnici opisivanja svog izvještaja Butler je rekonstruirao zarobljavanje određenih grupa srebreničkih muškaraca i dječaka koji su VRS-u pali u ruke i nakon toga pogubljeni.

U jednom od mnoštva presretnutih razovora, zapovjednik Zvorničke brigade Vinko Pandurević dao je uputstva vojnoj policiji VRS-a o postupanju sa zarobljenim Srebreničanima. Nakon analize tog, kao i drugih dokumenata, svjedok Butler je zaključio – da se sa zarobljenicima nije postupalo spontano, nego organizirano od vojnog vrha bosanskih Srba.

(VIDEO: Prvostupanjska presuda Pandureviću i ostalima)


„Vidimo da piše da sve zarobljenike treba zavezati, zavezati im ruke i oči, kako bi se spriječio njihov bijeg i mogućnost da vide vojne tajne dok ih se transportira prema pozadini“, prepričao je Pandurevićevo naređenje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:39 0:00
Direktan link

Podsjetimo, u više masovnih grobnica veliki broj pogubljenih je imao vezane ruke ili oči, a na području pod zapovjedništvom Zvorničke brigade VRS-a počinjeni su neki od najtežih zločina iz optužnice protiv generala Mladića. Analitičar Butler je tijekom više dana opisivao svoj izvještaj o rekonstrukciji onog što se događalo sa srebreničkim zarobljenicima. Osim vojnih dokumenata VRS-a i presretnutih razgovora njezinih oficira, pri tom je korištena i pronađena medicinska dokumentacija.

„Ova grupa zarobljenika koji su bili ranjeni, liječeni su u Milićima, o tome postoji dokumentacija. U jednom trenutku premješteni su iz Milića u bolnicu u Zvorniku. Pa odatle iz bolnice u medicinski centar u kasarni Standard. To je kasarna Zvorničke brigade. A odatle su iz kasarne Zvorničke brigade - nestali“, prepričao je put zarobljenih ranjenika o čemu je ostao pisani trag.

Upravo kad je Butlera trebala početi unakrsno ispitivati obrana, generalu Mladiću je ponovno pozlilo te je suđenje još jednom prekinuto. Branitelj Branko Lukić pri tom je sucima uzrujano ponovio svoj zahtjev – da suđenje treba usporiti, jer će puni radni tjedan od pet dana - nepovratno naškoditi njegovom klijentu.

„Smatramo da na ovaj način suđenje se više ne može nastaviti. Ja to više neću dozvoliti. Neću dozvoliti, kad ne bude sposoban pratiti suđenje ja mu neću dozvoliti da bude prisutan“, izjavio je Lukić obavještavajući suce da optuženom koji je preživio nekoliko moždanih udara - trne cijela desna strana tijela.

Nakon medicinskih pretraga suci će odlučiti – kada će se suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini moći nastaviti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG