Dostupni linkovi

Rumunji bijesne protiv kanadskog rudnika zlata


Tisuće Rumunja izašle su na ulice. Protive se planu kanadske tvrtke koja želi otvoriti rudnik zlata u u selu Rosia Montani u Transilvaniji.

Kanađani planiraju izvući 300 tona zlata i 1.600 tona srebra iz najvećeg rudnika površinskog kopa u Europi. Problem je što je za to potrebno čak 12 tisuća tona cijanida na godinu. Projekt zahtijeva preseljenje stotina obitelji i djelomično uništenje četiriju brda.

'Da zdravlju, ne cijanidu', 'Volim prirodu, ali ne i cijanid', pisalo je na transparentima koje je nosilo oko 3.000 prosvjednika okupljenih u središtu Bukurešta, izvijestili su novinari AFP-a. U Cluju, velikome gradu u Transilvaniji, u prosvjedu je sudjelovalo 6.000 ljudi, izvijestila je policija.

Vlada lijevog centra premijera Victora Ponte koji je u predizbornoj utrci obećao da će obustaviti projekt, razbjesnila je dio Rumunja kada je, na opće iznanađenje, koncem kolovoza prihvatila nacrt zakona koji utire put ovom projektu i olakšava otkup zemljišta. Nacrt zakona još mora dobiti odobrenje parlamenta.
XS
SM
MD
LG