Dostupni linkovi

Iz Danske deportovano 560 tražilaca azila iz Srbije


U prvih sedam meseci 2013. godine iz Danske je deportovano 560 državljana Srbije kojima je odbijen azil, dok je u tom periodu deportovano ukupno 1.030 osoba iz raznih zemalja, duplo više nego tokom cele 2012. godine, preneo je dnevnik "Information".

Funkcioner danske policije Klaus Birkelung izjavio je za taj list da je sprovedeno pet velikih akcija deportacije čarter letovima za Beograd, ocenjujući da je to bila "najveća akcija deportacije u istoriji Danske".

Šef odseka za azilante u Danskom savetu za izbeglice Eva Singer navela je da je u četvrtom kvartalu prošle i prvom kvartalu ove godine iz Srbije pristigao veoma veliki broj tražilaca azila i da su svi oni vraćeni u Srbiju.

Proces deportovanja je ubrzan, kako navodi "Information", pošto je ministar pravde Morten Bodskov doneo posebnu odredbu koja omogućava da državljani Srbije koji su "očigledno neosnovano" tražili azil mogu ubrzano biti deportovani.

Smanjenju broja tražilaca azila iz Srbije je doprinela i odluka ministra da im se ukine direktna novčana pomoć čime je, po njegovim rečima, umanjen priliv osoba koje su dolazile "sa namerom samo da dobijaju novac tokom svog boravka u Danskoj", prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG