Dostupni linkovi

Organizovani kriminal u porastu, građani u strahu


Policija Kosova ističe da je razradila strategiju u borbi protiv kriminala. Stručnjaci međutim smatraju da je kriminal u porastu, a da je pravosuđe odgovorno za sporo procesiranje krivičnih dela.

Trgovina ljudima, krijumčarenje imigrantima, trgovina narkotika, oružja, te ekonomski i finansijski kriminal, su pojave koje trenutno ugrožavaju bezbednost na Kosovu, navode visoki policijski zvaničnici.

Direktor Odeljenja za istragu kriminala, Riza Shillov, navodi da se Kosovo u ovom pogledu ne razlikuje mnogo od država regiona, kada se govori o oblicima i vrstama pojedinačnih i organizovanih kriminala:

„Tu su trgovina ljudima, narkoticima, krijumčarenje emigrantima i trgovina oružjem. Takođe imamo krivična dela u oblasti korupcije ili ekonomskog i finansijskog kriminala, koja brojčano nisu veća od ostalih krivičnih dela koja se odnose na nečiji život ili povrede tela, kao što su zastrašivanje, telesne povrede, pokušaji ubistava i slično. Sve to međutim predstavlja veliku pretnju bezbednosti naše zemlje", kaže Shillov.

On je naglasio da Policija Kosova, uzimajući u obzir česte takve zločine, ima svoje politike kako bi se suočila sa takvim delima i pomogla građanima:

„Policija Kosova je izgradila svoje zakonske i institucionalne kapacitete kako bi se suprotstavila svim načinima kriminala.“

Stručnjak za sigurnost, Nuredin Ibishi, smatra da je organizovan kriminal u zemlji u porastu. On navodi da odgovorni organi deluju ispravno, ali kritikuje pravosudni sistem zbog kašnjenja ili ne rasvjetljivanja slučajeva koji su povezani sa kriminalom:

„Policija se uspešno bori protiv ovih pojava, međutim, u tome nisu uspešni tužilaštva i sudovi. Na primer, u nekim slučajevima koji se otkriju, u jednoj relativnoj meri tužilaštvo i sudstvo ne preduzima potrebne mere, ni u smislu pokretanja krivičnog postupka, ali ni u određivanju potrebnih mera", kaže Ibishi.

On dodaje da se u razmatranju predmeta kasni zbog reformi koje su se desile u pravosudnom sistemu, obzirom da se kriminalni predmeti trebaju razmotriti na vreme:

„Zločini se uvek moraju pratiti, a naročito oni aktuelni. Za one predmete koji su stariji, mora se naći mogućnost, vreme, i kapacitet da se reše. Najveća zabrinutost je to što se kriminalni slučajevi ne prijavljuju i zbog toga dolazi do kašnjenja u procesiranju postupaka", ocenjuje Ibishi.

Građani se najviše žale na krađu po stanovima, kućama i radnjama. Agron Krasniqi iz Prištine navodi da takve krađe prouzrokuju brojne traume i ulivaju nepoverenje kod odgovornih institucija:

„Mi smo svesni ovih negativnih pojava, a to podrazumeva da je svaki građanin pod određenom dozom straha", kaže Agron Krasniqi.
XS
SM
MD
LG