Dostupni linkovi

U Vukovaru razbijene i skinute dvojezične ploče


Tridesetak prosvjednika razbilo je i skinulo dvojezične ploče na dvije zgrade državnih institucija u Vukovaru. Srpska manjina u Vukovaru ima pravo na dvojezičnost, nakon što joj se – prema rezultatima popisa iz 2011. godine – broj povećao na preko 33 posto. Vlada je ove događaje nazvala šovinističkim nasiljem i širenjem mržnje. Prosvjednici najavljuju da će pasivnim otporom spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča.

Nakon što su u ponedjeljak ujutro u šest sati postavljene dvojezične ploče na zgradama županijske Policijske uprave i Porezne uprave, tijekom jutra ih je grupa od tridesetak prosvjednika razbila i skinula. Kako je ploče osiguravala policija, u naguravanju su povrijeđena dva policajca i dvije policajke. Policija je osobe koje su razbile ploče počela privoditi na obavijesne razgovore.

Nakon skidanja ploča, oko 12.20 prosvjed je prekinut. No prosvjednici planiraju i ubuduće spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča. Drago Adžić u ime organizatora prosvjeda kaže:

„Mi ćemo spriječiti postavljanje ploča. Pružit ćemo pasivni otpor. Nećemo ići na našu policiju, međutim nećemo se maknuti odavde. Morat će nas odnijeti.“

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo na dvojezičnost, nakon što joj se – prema rezultatima popisa iz 2011. godine – broj povećao na preko 33 posto. Problem dvojezičnosti u Vukovaru nije se ni spominjao do pred lokalne izbore u svibnju ove godine, kada je HDZ – koji je u Vukovaru bio u opoziciji i želio pošto-poto preuzeti vlast – od postavljanja dvojezičnih ploča napravio glavnu predizbornu temu.

Dodatno, HDZ je još 2009. godine dogovorio sa strankom srpske manjine – Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) – uvođenje ćirilice u Vukovar, što im je onda socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo blokirao – jer za to tada nisu postojali zakonski uvjeti. Na to je podsjetio socijeldemokratski ministar uprave Arsen Bauk.
Razbijena i skinuta ploča Porezne uprave
Razbijena i skinuta ploča Porezne uprave

„Još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara je glasovima HDZ-a, Hrvatske stranke prava i tadašnjeg njihovog koalicijskog partnera u gradu SDSS-a de facto uvelo dvojezičnost u Statut grad Vukovara. Zato držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive, ali vjerujem da će u sljedećim danima i tjednima biti dovoljno vremena za političku raspravu“, kazao je Bauk.

Međutim, HDZ-ovi političari kao da boluju od amnezije.

„Naš stav je jasan,“ kaže za RSE predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna.

„Naravno da mi iz dobro poznatih razloga nismo uopće da se ijedna dvojezična tabla postavi u Vukovaru – ćirilica u Vukovaru nije samo pismo, već i simbol zla! Mi smo za proglašavanje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.“

Osude

Među argumentima koji su se u ponedjeljak čuli od prosvjednika bilo je i to da se još nije pronašlo sve nestale nakon pada grada 1991.godine, a da se sada želi uvesti ćirilicu, i da se brojka o 33 posto građana Vukovara srpske nacionalnosti temelji na upitnim i nepouzdanim podacima iz Popisa stanovništva 2011. i na zloupotrebama prijava prebivališta i boravišta.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Saborski zastupnik srpske manjine i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac podsjetio je u izjavi medijima da je s vlastima i predstavnicima srpske manjine dogovorena postupnost u uvođenju ćirilice, ali da prosvjednicima očito smeta provođenje hrvatskih zakona, što je zabrinjavajuće i nedemokratski, i što može postati predmet političke manipulacije.

Na novinarsko pitanje da komentira činjenicu da su protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar najglasniji HDZ-ovci, dakle oni koji su u Saboru glasali za taj zakon, Pupovac rezignirano odgovara – „Nije prvi put!“

„'Nije to prvi put da oni s kojima smo u značajnoj mjeri pomogli da se međuetnički odnosi u Hrvatskoj stabiliziraju, da se razvije visok stupanj međuetničke tolerancije i s kojima smo pomogli da se Vukovar dovede u jedno stanje zavidne međuetničke tolerancije i političke suradnje, da ti isti danas - zato što nisu na vlasti, zato što nisu oni ti koji o tome mogu odlučivati - proglašavaju Vladu, vladajuće stranke i vladajuću koaliciju nehrvatskima, proglašavaju ih neprijateljima, a zapravo su sami donijeli te zakone, zapravo su sami radili na tome da ti zakoni budu dio hrvatskog pravnog sustava.“

Pupovac kaže kako je paradoksalno da primjerice HDZ-ov kandidat za gradonačelnika stoji među prosvjednicima protiv dvojezičnosti danas u Vukovaru, a kao ravnatelj jedne od vukovarskih škola potpisuje svjedodžbe na dva jezika i dva pisma i – kako je njegova stranka SDSS u dva mandata sjedila u HDZ-ovim vladama - Pupovac poručuje HDZ-u:

„Prema tome, to jer jedna vrsta licemjernog ponašanja koje zagađuje hrvatski politički i javni prostor i koje ne preza ni od čega da bi ostvarilo svoje političke ciljeve – pa makar to bilo na štetu ove zemlje, pa makar to bilo na štetu hrvatskih građana, pa makar to bilo na štetu onoga što smo zajedno gradili 8 godina“.

Oglasila se i hrvatska Vlada priopćenjem u kojem oštro osuđuje „današnje šovinističko nasilje u Vukovaru i poziva sve političke stranke da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima naše demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje.

Prosvjedi su zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, kao i izravne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju grubo kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. Prosvjednicima u Vukovaru, i onima koji ih podupiru, to mora biti jasno.

Poseban poziv upućujemo stranci koja je u Gradskom vijeću Vukovara 2009. godine - i prije nego su stečene zakonske pretpostavke za dvojezičnost - glasala za Statut Grada Vukovara kojim je pripadnicima nacionalnih manjina dano pravo korištenja i isticanja simbola i zastave nacionalne manjine,“
stoji u priopćenju hrvatske Vlade.
XS
SM
MD
LG