Dostupni linkovi

Pred Senatom danas prijedlog o ograničenim napadima na Siriju


Savjetnici američkog predsjednika Baraka Obame predstaviće danas Senatu prijedlog o ograničenim napadima na Siriju zajedno sa dokazima o napadu hemijskim oružjem prošle sedmice u kome je poginulo više od 1.400 ljudi.

Visoki zvaničnici bezbjednosti večeras će održati i konferencijski razgovor sa predstavnicima demokrata i republikanaca u Senatu, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

U razgovorima će učestvovati američki državni sekretar Džon Keri, ministar bezbjednosti ak Hejgel kao i direktor Nacionalne obavještajne službe Džejms Klaper, Obamin savjetnik za nacionalnu bezbjednosti Suzan Rajs i admiral Džejms Vinefeld, zamjenik predsjedavajućeg Združenog štaba američke vojske.

Obama ima široka pravna ovlaštenja da pokrene vojnu akciju. Iako je rekao da još nije donio konačnu odluku Obama je istakao da vjeruje da SAD moraju da natjeraju Siriju da snosi odgovornost za napad.

Međutim, američki zakonodavci zatražili su više informacija o Obaminim namjerama u Siriji, a mnogi su izrazili rezerve u vezi sa troškovima i posljedicama napada.
XS
SM
MD
LG