Dostupni linkovi

Hrvatska: šesta obljetnica Kornatske tragedijeŠesta je obljetnica Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, javlja Hina.

Na današnji dan prije šest godina u akciji gašenja požara na otoku Kornatu stradalo je 12 vatrogasaca. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali, uz teške opekline po tijelu, prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Jedini optuženi za pogibiju vatrogasaca je Dražen Slavica, bivši zapovjednik šibenske JVP, kojemu je suđenje počelo u studenome 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Dosad je ispitano je više od 100 svjedoka, te pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja. Suđenje je ušlo u završnu fazu, završne riječi se očekuju u rujnu, nakon čega bi predsjednik Sudskoga vijeća Boris Babić trebao izreći presudu.
XS
SM
MD
LG