Dostupni linkovi

SAD spremne za vojnu opciju u Siriji


Pentagon je spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsednik Barak Obama, rekao je danas američki sekretar odbrane Čak Hejgel.

"Predsednik Obama je tražio od ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to uradili i spremni smo da sprovedemo svaku opciju - ako on odluči da primeni neku od njih", rekao je Hejgel novinarima tokom posete Maleziji.

Istovremeno američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je sa šefom sirijske diplomatije Validom al-Mualamom i rekao mu da je sirijska vlada trebalo da dozvoli inspektorima UN na terenu da pristupe mestu gde je navodno izveden napad hemijskim oružjem.

Keri je "jasno stavio do znanja da je sirijski režim, ako zaista nema ništa da krije, trebalo da dozvoli pristup tom mestu, a ne da i dalje napada pogođenu oblast kako bi blokirao pristup i uništio dokaze", rekao je zvaničnik Stejt departmenta, javio je Rojters.

Državni sekretar SAD je, pored toga, naglasio da je od zapovednika pobunjeničke Slobodne sirijske vojske dobio čvrsta uverenja da će se postarati za bezbednost istražitelja UN u pogođenim oblastima.

Keri je razgovarao sa kolegama u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Turskoj i u svim tim razgovorima naglasio da je važno da se brzo utvrde činjenice, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.
XS
SM
MD
LG