Dostupni linkovi

Kristijan Azirović pobednik Sabora trubača u Guči


Pobednik 53. Sabora trubača u Guči je Kristijan Azirović iz Bojnika, nagrada publike "Zlatna truba" pripala je Dejanu Jevđiću iz Požege, za najbolji orkestar proglašen je bend Ekrema Mamutovića iz Vranja, a najizvornije muziciranje prikazao je Stojan Krstić iz Lepenice.

Završno takmičenje 16 orkestara Srbije otvorio je domaćin ovogodišnje manifestacije Dobrica Erić stihovima "nema ljube vernije od trube, prijatelji i nežni i grubi, niti truba ima boljeg duga, od trubača što je strasno ljubi".

Na finalnom takmičenju nadmetali su se orkestri "Barka" i "Dar-mar" iz Knjaževca, "Medenjaci" iz Niša, kapele Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Ekrema Mamutovića i Milana Mladenovića iz Vranja, Elvisa Ajdinovića iz Surdulice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana. U finalu su bili i "Šidski trubačci" iz Šida Dejana Jevdića i "Zato Taro Lajt" iz Požege Gorana Rankovića iz Guče, zatim orkestri Kristijana Azirovića iz Bojnika, Stojana Krstića iz Lepenice, Božidara Nikolića iz Donje Grdelice i Siniše Stankovića iz Zagužanja.

Guča je "prestonica trube" od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Sabor se zvanično završava danas koncertom Gorana Bregovića.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu na Balkanu pomogli su i brojni sponzori.
XS
SM
MD
LG