Dostupni linkovi

SAD otvaraju sve ambasade osim u Jemenu


SAD će danas otvoriti sve ambasade i konzulate na Bliskom istoku i u Africi, koji su bili zatvoreni zbog terorističkih pretnji, osim predstavništva u Jemenu.

Stejt department je saopštio da neće biti otvoren ni konzulat u pakistanskom gradu Lahoru, koji je u četvrtak zatvoren zbog opasnosti od terorističkih napada, ali koji nisu povezani s pretnjama zbog kojih su zatvorene ambasade u arapskim zemljama.

U saopštenju se ne navodi zbog čega je odlučeno da 18 predstavništava bude ponovo otvoreno.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je samo objasnila da će ambasada u Sani ostati zatvorena, zbog toga što i dalje postoji zabrinutost zbog mogućih terorističkih napada ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu.

"Nastavićemo da procenjujemo pretnje u Sani i Lahoru i donećemo odluke o otvaranju tamošnjih objekata na osnovu tih informacija", kazala je Psaki.

Vašington je prošle nedelje zatvorio 19 predstavništava, a u utorak je evakuisao većinu zaposlenih u ambasadi u Jemenu.

Američke vlasti su tu odluku doneli na osnovu tajne poruke koju su presreli. Poruku o velikom terorističkom napadu je vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri poslao Naseru al-Vahišiju, lideru ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, sa sedištem u Jemenu.

Stejt department je u četvrtak savetovao američkim državljanima da ne putuju u Pakistan, a osoblju čije prisustvo nije neophodno naložio da napusti konzulat u Lahoru. U saopštenju je navedeno da prisustvo nekoliko terorista predstavlja ozbiljnu opasnost za američke građane širom Pakistana.
XS
SM
MD
LG