Dostupni linkovi

Proslava Ilindenskog ustanka i Prvog zasedanja ASNOM-a


Macedonia, Ilinden uprising in early 20th century

U Makedoniji se danas obeležava 110 godina od Ilindenskog ustanka i 69 godina od Prvog zasedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Na današnji dan 1903. godine počeo je Ilindenski ustanak, oružani otpor Makedonske revolucionarne organizacije protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održano je prvo zasedanje ASNOM-a, čime su postavljeni temelji savremene makedonske države.

Godišnjica ASNOM-a je ranije obeležavana u manstiru Sveti Prohor Pčinjski u Srbiji, zbog spora Srpske pravoslavne crkve sa autokefalno nepriznatom Makedonskom crkvom već nekoliko godina proslava se organizuje u muzeju u Pelincu.

Makedonska Vlada ove godine nije tražila odobrenje od SPC-a da godišnjicu ASNOM-a obeleži u manastiru, zbog, kako kažu, negativnih odgovora koje su dobijali raniji godina.

U izveštajima o proslavi Ilindena, makedonski mediji navode da je Makedonija prošle godine dozvolila Srbiji da na najvišem nivou proslavi bitku na Zebrnjaku, dok SPC ne želi da otvara vrata manastira za zvaničnike iz Skoplja.
XS
SM
MD
LG