Dostupni linkovi

Japan zabrinut zbog pomorskih aktivnosti Kine


Tokio je danas izrazio zabrinutost povodom nedavnih aktivnosti kineske vojske i mornarice nedaleko od spornih ostrva koja su pod kontrolom Japana, uključujući prelet kineskog borbenog aviona nedaleko od vazdušnog prostora zemlje izlazećeg sunca.

Japansko Ministarstvo odbrane juče je naredilo polijetanje borbenih aviona nakon što je kineska letjelica prošla kroz vazdušni prostor između najvećeg ostrva u prefekturi Okinava i manjeg ostrva Mijako, na jugu Japana, a kasnije se vratila istom rutom.

Istovremeno, Japan je primijetio četiri broda kineske Obalske straže nedaleko od spornih ostrva.

"To su neuobičajeni postupci, koje ranije nismo primjećivali. Pratićemo situaciju sa velikim interesovanjem", rekao je japanski premijer Šinzo Abe prije polaska u Maleziju, Singapur i Filipine, gdje planira da razgovara o načinima saradnje i provjere kineske aktivnosti u regionu.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera istakao je da je let kineske borbene letjelice "pokazatelj sve većeg kineskog pomorskog napredovanja".

Japanska Obalska straža saopštila je da je primijetila četiri kineska broda neposredno izvan japanskih teritorijalnih voda oko malih nenaseljenih ostrva, koji se u Kini nazivaju Diaoju, a u Japanu Senkaku
XS
SM
MD
LG