Dostupni linkovi

Objavljena imena građana kojue policija saslušava zbog JMBG protesta


Policijska uprava Centar poslala je prve pozive za davanje izjava (u svojstvu osumnjičenog) za nekolicinu građana koji su bili okupljeni oko JMBG protesta, navodi portal Radiosarajevo.ba

Kako se navodi, na Facebook stranici „JMBG za sve“, za davanje izjava u svojstvu osumnjičenog traženi su Feđa Štukan, Zoran Ivančić, Aldin Arnautović, Ermin Zatega Duca, Dalibor Tanić, Boris Brkan, Darko Brkan i Zlatko Abaspahić.

U svojstvu svjedoka, u policiju su pozvani i Nihad Aličković i Šemsudin Maljević, ali su saslušani u svojstvu osumnjičenih. Na pozivu ne stoji zakonska definicija prekršaja, nego je kao predmet rukom dopisano „protestno okupljanje“. Maljević i Aličković osumnjičeni su za prekršaj Zakona o okupljanju.

„Ovi ljudi su 5. juna upravljali atomobilima koji su blokirali garažu Parlamenta. Pozivi na saslušanje učesnicima JMBG protesta počeli su stizati 22. Jula. Osam učesnika koji su automobilima blokirali ulaz u garažu parlamenta osumnjičeni su prema Zakonu o sigurnosti na putevima za ometanje saobraćaja. (Član 3. Stav 2). Izjave se daju od 22.07. u policijskoj stanici Centar“, navodi se na web stranici.

Građanima su predočeni zapisnik, fotografije i video zapisi, nekon čega su svi koji su do sada saslušani potvrdili da su to njihovi automobili i da su ih oni tu parkirali. Prema riječima policije, izjave će biti dostavljene sudu koji će odlučivati o daljim koracima.

Do sada je poznato da je u policiju zbog JMBG protesta pozvano najmanje 10 ljudi.
XS
SM
MD
LG