Dostupni linkovi

Produžen mandat UN misiji u Iraku za godinu dana


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u srijedu je usvojilo rezoluciju kojom se produžuje mansdat UN-ove Misije za pomoć Iraku (UNAMI) za još godinu dana.

Vijeće je u rezoluciji produžilo mandat UNAMI-ju do 31. jula 2014. godine i bit će predmetom razmatranja svakih 12 mjeseci, prenosi Xinhua.

Naglašavajući da poštuje suverenitet iračke države, Vijeće sigurnosti je istaknulo da "sve strane trebaju nastaviti da poduzimaju mjere koje bi osigurale zaštitu civila, uključujući žene i djecu i pripadnike vjerskih i nacionalnih manjinskih grupa".

U skladu s tim, 15-člano vijeće ponovilo je značaj jednakih prava za žene i djecu u Iraku.

U rezoluciji se također naglašava da je sigurnost osoblja UN-a od suštinskog značaja za UNAMI u njegovom radu za dobrobit naroda Iraka i poziva se vlada Iraka da nastavi pružati sigurnost i logističku podršku misiji.

Uspostavljen u 2003. godini, UNAMI ima mandat da savjetuje i pomaže vladu i narod Iraka na brojnim poljima. To uključuje pokretanje procesa sveobuhvatnog političkog dijaloga i nacionalnog pomirenja, pomoć u izbornom procesu i planiranje popisa stanovništva, organiziranje regionalnog dijaloga između Iraka i njegovih susjeda, i promoviranje zaštite ljudskih prava i pravosudne i zakonske reforme.
XS
SM
MD
LG