Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja počela svoje Olimpijske igre



Sjeverna Koreja počela je svoje tradicionalne 'Olimpijske igre' velebnim spektaklom u kojemu su sudjelovale tisuće izvođača, slaveći komunističku Koreju i dinastiju Kim koja tom zemljom vlada više od šest desetljeća.

Festival Arirang na kojemu ove godine prevladava ratna tematika, otvoren je u ponedjeljak navečer na golemom stadionu 1. svibnja, jednom od najvećih sportskih objekata u svijetu koji može primiti 150.000 ljudi.

KCNA je prenosila dijelove svečanosti, među kojima i govore u čast utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994., i njegova sina Kim Jong-Ila. Festival će trajati do 9. rujna, a svaki tjedan će se održati po pet predstava. Ranijih godina festival se završavao dijelom programa posvećenim Kini u znak prijateljstva Sjeverne Koreje i njezina moćnog susjeda i saveznika.

No njihovi su se odnosi zategnuli zadnjih mjeseci pa je dio festivala posvećen Kini 'donekle izmijenjen' pa se u njemu spominju Rusija i druge zemlje.

Festivalom će se u subotu obilježiti i 60. godišnjica primirja, potpisanog 27. srpnja 1953., kojim je završen trogodišnji rat u kojemu je poginulo između dva i četiri milijuna ljudi. Istog dana predviđena je i velika vojna smotra u Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG