Dostupni linkovi

Podgorica: Kod zatvorenika u štrajku intervenisala hitna pomoć


U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu kod Podgorice danas 243 osuđenika odbijaju zatvorsku hranu, nezadovoljni amandmanima na Prijedlog zakona o amnestiji.

"Zdravstvena služba ZIKS-a uredno vodi evidenciju shodno propisanim protokolima i redovno vrši preglede osoba koje odbijaju uzimanje zatvorske hrane. Za dane vikenda, osim zdravstvene službe ZIKS-a, bio je angažovan i medicinski tim iz danilovgradskog Doma zdravlja", navodi se u saopštenju.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde su naveli da do sada nije bilo pacijenata sa težim poremećajima zdravstvenog stanja, a da se manji broj osoba koje štrajkuju žalio na malaksalost i nesvjesticu.

"Osuđenici koji odbijaju hranu, a koji su imali potrebu za medicinskom pomoći su preporučenu terapiju uredno prihvatili", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je bezbjednosna situacija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija stabilna.

Zakon o amnestiji predložio je poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović i njime se predlaže da se oslobođaju od izvršenja četvrtine kazne zatvora osobe koje su pravosnažno osuđene za određena krivična djela.

Damjanović je podnio i amandmane kojima se traži da ne mogu biti amnestirane osobe koje su u prošlosti pomilovane i da to pravo ne mogu koristiti zatvorenici koji su osuđeni zbog teškog ubistva.

Ministar pravde Duško Marković ja najavio da će na sjednici Vlade u četvrtak, 25. jula, taj resor saopštiti stav u vezi sa predloženim zakonom o amnestiji.
XS
SM
MD
LG