Dostupni linkovi

Izrael će osloboditi dio palestinskih zatvorenika


Izrael će osloboditi, u znak dobre volje, "ograničen broj" palestinskih zatvorenika koje je jevrejska država zatočila, izjavio je u subotu izraelski ministar, dan nakon sporazuma koji otvara put nastavku izraelsko-palestinskih pregovora.

"Biće ograničen broj oslobođenih palestinskih zatvorenika", izjavio je na državnom radiju ministar za međunarodne odnose i informisanje Yuval Steinitz, ne precizirajući koji je broj zatvorenika u pitanju.

On je precizirao da su neki od njih proveli i do 30 godina u izraelskim zatvorima.

Steinitz nije rekao kada će oni biti oslobođeni, ali je precizirao da će se oslobađanje odvijati "u etapama".

"Bez sumnje, radi se o velikom gestu", dodao je on, javlja agencija AFP.

Izjava izraelskog ministra dolazi dan nakon što je američki državni tajnik John Kerry izjavio da će izraelski i palestinski pregovarači doputovati u Washington.

Prema grupi za odbranu ljudskih prava B'Tselem, 4.713 Palestinaca je zatočeno u Izraelu, od kojih 169 u administrativnom pritvoru, procedura koja omogućava da ih drže pritvorene bez optužbe šest mjeseci, koji se mogu obnavljati neograničeno.

Direktni mirovni pregovori Palestinaca i Izraelaca su prekinuti u septembru 2010. godine, kada je Izrael odbio djelimično zamrzavanje izgradnje naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.
XS
SM
MD
LG