Dostupni linkovi

Zvršena istraga protiv nekadašanjeg episkopa Artemija


Viši sud u Beogradu završio je istragu protiv nekadašnjeg episkopa Eparhije raško-prizrenske Artemija Radosavljevića i još tri osobe.

Oni se sumnjiče da zloupotrebom službenog položaja oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za više od miliona i po dinara (oko 120 .000 eura), namenjenih rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosovu.

Istražni sudija je nakon spovedene istrage predmet dostavio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na postupanje, rekla je danas Tanjugu portparol suda Dušica Ristić.

Tužilaštvo sada može da odustane od krivčnog gonjenja, da podigne optužnicu ili da zatraži dopunu istrage.

Istragom su osim monaha Artemija obuhvaćeni vlasnik gradjevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević, kao i arhimandrit Simeon Vilovski za kojim je raspisana medjunarodna poternica jer nije dostupan srpskim pravosudnim organima.

Njima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Proširenje istrage na monaha Artemija zatraženo je na osnovu krivične prijave SPC od 15. juna 2009. godine.

Ovom proširenom istragom, započetom još pre dve godine, obuhvaćeni su, pored penzionisanog vladike Artemija, raščinjeni arhimandrit Simeon Vilovski, vlasnik građevinskog preduzeća “Rade Neimar” Predrag Subotički i Jelena Šubarević.

Prema nalazu komisije veštaka građevinske struke, Eparhija raško-prizrenska je za radove na 17 objekata isplatila “Radetu Neimaru” 2.057.518 eura, iako je procijenjena vrijednost 1.018.283.

Veštaci su procenjivali vrijednosti radova od 2004. do 2010. u 11 manastira, zatim crkvama u Novom Pazaru i selima Vuča, Donja Gušterica, Plemetina, Planjanje, Bogoševce, Mušnikovo, kao i stambenoj zgradi u Prilužju.

Proširena istraga je zapravo nastavak krivičnog postupka protiv Vilovskog i Subotičkog pokrenutog 2010. koji je doveo do podizanja optužnice. Oni se terete da su malverzacijama oštetili fond eparhije za 350.000 eura.

Vilovskom se sudi u odsustvu jer je posle izbijanja afere napustio zemlju. Po Interpolovoj poternici uhapšen je 11. marta 2010. u Solunu. Izvjesno vrijeme proveo je u kućnom pritvoru, ali ga je Vrhovni sud Grčke pustio na slobodu, jer je odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje.
XS
SM
MD
LG