Dostupni linkovi

Mehmedović nakon hapšenja pušten na slobodu


Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Zamjenik šefa kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pušten je na slobodu nakon što ga su ga u petak u Sarajevu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Tešnja.

Pripadnici SIPA-e predali su Šemsudina Mehmedovića oko 17 sati Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje u skladu s Krivičnim zakonom BiH, kazala je u izjavi za Fenu policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić.

"Dalje odluke Tužilaštva i Suda BiH ne komentiramo", kazala je Jozić.

Prema posljednjim informacijama Mehmedović je po nalogu tužioca pušten na slobodu, javljaju mediji.

Nakon hapšenja u petak državno Tužilaštvo je saopštilo da ono nije izvršeno po njihovom nalogu niti da je nadležni tužilac bio upoznat sa akcijom Državne agencije za istrage i zaštitu.

„Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Mehmedovića, a dalje postupanje u ovom predmetu isključivo će zavisiti od prikupljenih dokaza“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon privođenja Mehmedović je kontaktirao advokate Senku Nožicu i Nermina Vilu.

„Mi još ne znamo da li smo mi advokati gospodina Šemsudina Mehmedovića. Sad smo obavješteni da je on uhapšen na 24 sata koliko SIPA ima na to ovlaštenje i da će biti predat tužiocu. Ne znamo koji mu se osnov sumnje stavlja na teret niti koje mu se krivično djelo stavlja na teret“, rekla je medijima Senka Nožica.

Mehmedović, prema riječima Nožice, u zgradi SIPA-e neće biti saslušan, već će biti predat tužiocu na dalje postupanje.

„Imali smo priliku da vidimo gospodina Mehmedovića. On se ponaša sasvim prirodno i normalno. To je čovjek koji je, na neki način zbog neke hajke koja je protiv njega vođena duže vrijeme, očekivao da se ovako nešto može desiti“, kaže Nožica.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je da „postoji bojazan da je hapšenje Mehmedovića dio ponude Socijaldemokratske partije (SDP BiH) strankama iz Republike Srpske koji podrazumijeva osim usvajanja Zakona o JMBG, državljanstvu i prebivalištu i hapšenje određenih kadrova SDA“, prenose agencije.

Iz SDP-a BiH ističu da „niko ne može biti zaštićen i iznad zakona, te da je vladavina zakona osnovni postulat kojeg se treba pridržavati“.

S druge strane, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Borislav Bojić pojašnjava „da je vrijeme da svako ko je počinio ratni zločin odgovora, a ne samo Srbi, kako je do sada bilo“.

Istraga

SIPA je krajem 2009. godine zaprimila naredbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja se odnosi na utvrđivanje bitnih činjenica vezano za privođenje, zatvaranje i psiho-fizičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti na području Opštine Tešanj od pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tešanj u periodu od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

„Po zaprimanju navedene naredbe pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu formirali poseban operativni tim kodnog naziva 'Ozren', radi utvrđivanja činjenica vezano za navedeni događaj. Tokom protekle desetomjesečne istrage, pripadnici SIPA-e prikupili su dokaze iz kojih proizilaze osnovi sumnje da su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tešanj, po naredbi tadašnjeg načelnika Stanice, izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na način da su za vrijeme ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, po naredbi imenovanog, protivpravno vršili lišenja slobode, pritvaranja i zatvaranja civila srpske nacionalnosti u službene prostorije Stanice javne bezbjednosti Tešanj“, saopštila je portparolka SIPA-e Kristina Jozić.

Prilikom zadržavanja civila srpske nacionalnosti, po naredbi načelnika Stanice u Tešnju, civili su višestruko ispitivani. Primjenom fizičkog i psihočkog nasilja, došlo je do iznuđivanja iskaza, na osnovu kojih su neki od njih pravomoćno presuđeni na presude zatvora i u trajanju od 12 godina.

„Budući da je iz rezultata istrage, koju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu, proizilaze osnovi sumnje da je Š.M. iz Tešnja počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pripadnici SIPA-e su u petak ujutro, shodno odredbi člana 139. Zakona o krivičnom postupku BiH, lišili slobode imenovanog“, istakla je Jozić.

Protiv još tri osobe je podnesen izvještaj. Riječ je o inicijalima S.D., F.B. i A.A.
Iz SIPA-e kažu da ove osobe nisu privedene, a da li će biti – zavisi od daljeg toka istrage.

Tokom rada na ovom predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je „zadokumentirala i određene uticaje na svjedoke, kao i određene prijetnje upućene svjedocima i istražiteljima SIPA-e koji su radili na ovom predmetu od strane osobe lišine slobode, a u cilju ometanja dalje istrage“, navodi Jozić.

Pripadnici SIPA-e su u petak, odmah po lišenju slobode osobe Š.M., zatražili usmenu saglasnost Tužilaštva BiH za vršenje pretresa određenih objekata i pokretnih stvari.

„Međutim, do ovog momenta, Tužilaštvo BiH se nije oglasilo. Napominjem da je ovo prvi put da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dalo saglasnost za pretres kada je u pitanju rad po predmetima ratnih zločina. Na osnovu informacija kojima raspolaže SIPA i u ovom predmetu, te na osnovu odnosa Tužilaštva BiH prema ovom predmetu i aktivnosti koje SIPA trenutno provodi, postojala je određena vrsta opstrukcije kada je u pitanju rad na ovom predmetu“, pojašnjava portparolka SIPA-e Kristina Jozić.
XS
SM
MD
LG