Dostupni linkovi

Šta je patrijarh Irinej rekao u Moskvi


Patrijarh Kirill i Patrijarh Irinej jutros tokom crkvene službe u Moskvi
Izjave patrijarha Irineja tokom posjete Moskvi privukle su dodatnu pažnju nakon što je Kabinet patrijarha demantovao izvještaje domaćih agencija da su on i ruski patrijarh Kiril II kritikovali vlasti Srbije zbog stava o Kosovu.

Na sajtu Ruske pravoslavne crkve nalaze se citati izjava dvojice partijarha a beogradski mediji prenose i video zapis razgovora patrijarha Irineja i Kirila sa sajta YouTube.

Na snimku se čuje kako patrijarh Irinej kaže da "odreći se Kosova znači odreći se svoje kulture, svoje duhovnosti, najviših svetinja naše istorije".

„Naše sadasnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da svest njihovu veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu… Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz, koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu, da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve. Mislimo danas da je ruski stav, ruska reč veoma moćna i snažna kada je rešenje pitanje problema Kosova i Metohije“, rekao je Irinej.

“Zato bi zamolili vas, a preko vas i rusko državno rukovodstvo da nam pomogne da to pitanje rešimo na taj način što bi sačuvali Kosovo i Metohiju", preneo je Irinej Kirilu.
XS
SM
MD
LG