Dostupni linkovi

Šešelju zabranjene posjete u Hagu


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški tribunal danas je haškom optužniku Vojislavu Šešelju zabranio i privatne, odnosno porodične posjete, saopštila je njegova Srpska radikalna stranka (SRS).

U saopštenju se navodi da je zamjenik sekretara Haškog tribunala Kejt Mekintoš obavijestila Šešelja da bi, eventualne, privatne posjete bile moguće pod uslovom da prisustvuje neko iz Tribunala i da prati svaku izgovorenu riječ.

Iz tribunala navode da Šešelj nije prihvatio taj uslov, zato što je to diskriminatorski u odnosu na ostale haške pritvorenike, koji imaju redovne i nenadzirane posjete, ne samo članova porodice, već i prijatelja i svih drugih lica koje pritvorenik želi da primi.

Sekretarijat Haškog tribunala je prije mjesec dana zabranio Šešelju privilegovanu komunikaciju sa pravnim savjetnicima i onemogućio ga da četiri mjeseca pred najavljeno izricanje presude može imati bilo kakvu pomoć od pravnih savjetnika.

SRS zahtijeva od Haškog tribunala da prekine sa diskriminacijom Šešelja i da mu obezbijedi tretman kakav imaju svi pritvorenici u Tribunalu, a od nadležnih organa u Srbiji su zatražili da se "uključe u zaštitu osnovnih ljudskih prava Šešelja, državljanina Srbije".
XS
SM
MD
LG