Dostupni linkovi

Kubansko naoružanje nađeno na brodu iz Severne Koreje



Vojna oprema pronađena na severnokorejskom brodu koji je pokušao da pređe Panamski kanal je zastarelo kubansko naoružanje iz prošlog veka, koje je ova zemlja
poslala na popravku, saopštila je danas vlada Kube.

"Sporazumi koje Kuba sklapa izraz su potrebe da se održe naši odbrambeni kapaciteti i očuva suverenitet zemlje", navodi se u saopštenju kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Brod je zaustavljen prošle nedelje, a tokom zaplene naoružanja uhapšeno je 35 državljana Severne Koreje koji su pokušali da izbegnu presretanje broda od strane panamske policije.

Predsednik Paname Rikardo Martineli rekao je danas da su na brodu pronađeni projektili i drugo naoružanje, sakriveni ispod tovara šećera.

Prema navodima panamskih vlasti, do sada je pretraženo samo jedno od pet brodskih skladišta. Pretraga ostalih može trajati i do nedelju dana, zbog čega je Panama zatražila pomoć od inspektora Ujedinjenih nacija, Kolumbije i Velike Britanije.

Severna Koreja je trenutno pod sankcijama UN, koje joj zabranjuju uvoz modernog oružja i projektila, kao i sredstava za njihovu proizvodnju, a lako naoružanje je izuzeto od embarga.
XS
SM
MD
LG