Dostupni linkovi

Presuda za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu


Prvi osnovni sud u Beogradu danas će izreći presudu desetorici optuženih za učestvovanje u neredima u kojima je zapaljena beogradska Bajrakli džamija, 2004.

Presuda će biti izrečena optuženima Milošu Radisavljeviću Kimiju, njegovom ocu Radetu, Stefanu Čubroviću, Bojanu Hrvatinu, Goranu Mitiću, Vladanu Broćiću, Nikoli Marinkoviću, Borisavu Mitraševiću, Jasminu Došenu i Stefanu Radeviću.

Pošto je tužilaštvo u međuvremenu odustalo od krivičnog gonjenja deset osoba, na optuženičkoj klupi ostala su njih devetorica. Među njima je i Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa navijača Partizana, koji je odležao kaznu zbog pretnji Brankici Stanković, novinarki Insajdera. U njegovu odbranu je tokom suđenja stao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić, tvrdeći da je Radisavljević sprečavao napad na džamiju, pa je i pravni zastupnik Islamske zajednice u Srbiji tražio od suda da ga oslobodi krivice.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u demonstracijama koje su u Beogradu izbile zbog nasilja nad Srbima na Kosovu.

Tada je provaljeno u dvorište, razbijeni su prozori i zapaljena džamija. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga, a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.

Optuženima se na teret stavlja da su u Gospodar Jevremovoj ulici gde se nalazi džamija, učestvovali u skupini koja je zajedničkim delovanjem zapalila džamiju, pričinivši tako štetu od 23 miliona i 650 hiljada dinara, oštetili okolna vozila i unuštili inventar iz džamije.
XS
SM
MD
LG