Dostupni linkovi

Izreal osudio Eu zbog zabarane saradnje na sa okupiranim teritorijama


Izrael je danas osudio EU poslije usvajanja dokumenta kojim se od 2014. godine zabranjuje saradnja sa izraelskim institucijama na teritorijima koje je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine.

Direktiva, koja je usvojena u junu i biće objavljena 19. jula u Službenom glasniku Unije, nalaže da svi sporazumi između Izraela i EU moraju da imaju klauzulu da se izvode unutar granica prije 1967. godine, odnosno da ne obuhvataju istočni Jerusalim, Zapadnu obalu ili Golansku visoravan, prenio je AP.

"Od primjene ove direktive zavisiće da li će biti odobrena finansijska pomoć EU. Ovim se pravi razlika između Izraela i entiteta na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu, u Pojasu Gaze i na Golanskoj visoravni“, izjavio je za AFP portparol delegacije Dejvid Kris.

Ta klauzula je jaka podrška EU palestinskim zahtjevima da granice njihove buduće države budu bazirane na granicama od prije 1967. godine.

Palestinci traže od Izraela da prestane sa izgradnjom jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao preduslov za nastavak mirovnih razgovora koji su propali 2008. godine, podsjeća agencija AP.

Izrael je, s druge strane, saopštio da razgovori treba da budu nastavljeni bezuslovno i da svi nesporazumi treba da budu riješeni kroz dijalog.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Izraela Zeev Elkin ocijenio je odluku EU kao "vrlo značajan i zabrinjavajući potez".

Elkin je rekao da ona sigurno ne doprinosi atmosferi mirovnih razgovora, već ohrabruje palestinsko odbijanje da se vrate za pregovarački sto.

Predstavnik evropske delegacije u Tel Avivu rekao je da će se klauzula o teritorijalnom odredištu primjenjivati u sporazumima između Izraela i EU od 2014. godine.

"Izraelski entiteti smješteni na Golanskoj visoravni, pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu, neće biti kvalifikovani za finansijska sredstva iz EU", rekao je on.

Prema njegovim riječima, najnovije uputstvo EU ne odnosi se na izraelski privatni sektor ili kompanije, već prije svega na organizacije kao što su istraživački centri ili nevladine organizacije.
XS
SM
MD
LG