Dostupni linkovi

Merkelova kritikovala Slovence


Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Sloveniju da mora da dovede u red svoj bankarski sistem - ali i ne samo to.

I dok je Evropska komisija Sloveniju kritikovala zbog budžetskog deficita u porastu, nemačka kancelarka Angela Merkel je svoju slovenačku koleginicu Alenku Bratušek tokom prve službene posete Berlinu, poštedela. Merkel je ipak ukazala na problem u bankarskom sektoru koji Slovenija mora da reši.

"Od izuzetnog značaja je da slovenački kreditni instituti vrate poverenje međunarodnih investitora", rekla je Merkelova i dodala kako bi zbog toga slovenačke banke morale što pre da sprovedu takozvane testove stresa, koji ukazuju na indikator stabilnosti banaka. Nemačka kancelarka podržala nastojanja slovenačke vlade za što bržim sprovođenjem reformi, a kao jedan od instrumenata Merkel je pohvalila i volju za privatizacijom, ne propustivši priliku da istakne kako se nada da će u temu i "nemački preduzetnici odigrati važnu ulogu". Merkel je svojoj gošći poželela "mnogo sreće". Ona će novoj slovenačkoj premijerki biti itekako potrebna.

U Sloveniji se ove godine očekuje deficit na nivou od 8 odsto. Evropska komisija je Ljubljani dala rok od dve godine da deficit spusti ispod dozvoljene granice od tri odsto. Međutim, za razliku od Angele Merkel koja problem vidi samo u bankama, Evropska komisija smatra da slovenačka vlada ne ulaže dovoljno napora kako bi ostvarila cilj.
XS
SM
MD
LG