Dostupni linkovi

Srbija: Stala gradnja i prodaja stanova


Izgradnja stanova je prepolovljena u poređenju sa prošlom godinom. Prodaje se sve manje stanova, piše rts.rs. Građevinska direkcija Srbije, kako bi pospešila prodaju, daje beskamatne pozajmice.

Nekoliko desetina hiljada građevinaca poslednjih godina ostalo je bez posla. U zemlji je u poređenju sa prošlom godinom izgradnja prepolovljena, a već urađeno teško se naplaćuje.

Proizvođači građevinskog materijala su u sve većem problemu. U proizvodnji cigle i crepa 2008. godine bilo je 8.000 zaposlenih, a sada samo 2.000. Od 139 građevinskih firmi, rade svega 35.

Država je veliki broj radnika uposlila na izgradnji 4,5 hiljade stanova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, ali tu su radovi pri kraju. Neprodato je još 900 stanova, a kako bi i njih prodali, Građevinska direkcija Srbije davaće kupcima beskamatnu pozajmicu u visini povraćaja PDV-a.

"Kod određenih kupaca koji nemaju dovoljno para da započnu ceo proces uzimanja stambenog kredita da mu obezbedimo dodatno učešće, tako da će im trebati samo 5 odsto učešća umesto 10 koliko je potrebno za subvencionisane kredite", rekao je Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije.

Od 120 hiljada radnika koliko ih je pre dve decenije bilo zaposleno u građevinskoj operativi, sada ih je 55 hiljada. Za neke od njih biće posla.

Država gradi još 700 stanova na Novom Beogradu, a u naredne dve godine u planu je izgradnja oko 2.000 socijalnih i neprofitnih stanova.
XS
SM
MD
LG