Dostupni linkovi

Denio: Pregovori Srbije o članstvu između 20. decembra i 31. januara


Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio izjavio je da će pregovori Srbije o članstvu u EU početi između sastanka Evropskog saveta 20. decembra i 31. januara, navodeći da je sada važno da se Srbija dobro pripremi i da bude spremna.

"Odluka o otvaranju pregovora je doneta. Ali, ako je potrebno ponovo čuti Evropski savet u decembru, mogu da kažem da će pregovori početi između sastanka Evropskog saveta 20. decembra i 31. januara", rekao je Denio dnevniku "Politika", u intervjuu povodom 14. jula, Dana francuske republike.

On je na pitanje lista, šta znači termin "puna normalizacija odnosa" sa Kosovom, koji Evropljani često koriste, odgovorio da to znači "konkretnu, održivu, vidljivu primenu sporazuma između Beograda i Prištine, iz aprila i maja ove godine".

Francuski diplomata je naglasio da taj termin ne znači priznanje Kosova, navodeći da "toga nema u sporazumima".

Denio je podsetio da se, pre svake važne odluke Evropskog saveta, održavaju francusko-nemački sastanci, zbog posebnog partnerstva te dve zemlje.

"Zadovoljni smo dosadašnjim konsultacijama sa Nemačkom jer je francuska želja bila da se otvore pregovori sa Srbijom. Ovo se nije desilo samo po sebi i sigurno da je tu pomogla diplomatija. Francuska je pomagala i pri viznoj liberalizaciji i potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pri dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, jer smo u svim ovim slučajevima morali da ubeđujemo partnere", rekao je Denio.
XS
SM
MD
LG