Dostupni linkovi

Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji


Skupština Kosova usvojila je iz drugog pokušaja u celini prijedlog zakona o amnestiji. Za je glasalo 90 poslanika, 17 ih je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Nešto ranije, prijedlog je usvojen u načelu, kada je "za" glasao 91 poslanik, a nije bilo uzdržanih.

Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su prijedlog zakona kojim se predviđa amnestija za sva ona lica koja su osuđena za krivična dela, ili mogu biti predmet krivičnog gonjenja za ista djela, ako su ona izvršena pre 20 juna 2013. godine na teritoriji Kosova. Prijedlog zakona o amnestiji je u ime Vlade obrazložio zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči.

Kuči je rekao da su u novom prijedlogu zakona uzeti u obzir zahtjevi poslanika izneti na prethodnoj sednici Skupštine Kosova da se član 3 zakona briše.

Poslanici vladajuće koalicije i najveći dio opozicije su tokom rasprave podržali predloženi zakon.

Potpredsjednik Skupštine Kosova iz redova Samostalne Liberalne Stranke, Petar Miletić, izjavio je da se ovim zakonom stvaraju preduslovi da se okonca konflikt na Kosovu.

Najveći protivnik zakonu o amnestiji bili su poslanici pokreta Samoopredeljenje.

"Ovaj zakon ne predstavlja ugovor između džrave Kosova i njenih građana. Ovaj zakon je ugovor Republike Kosova sa Beogradom i on proizilazi iz pregovora sa Srbijom. Njime se oni koji su 14 godina sprovodili nasilje i podizali barikade sada se amnestiraju, a Beograd ih stavlja na vodeće pozicije u okviru autonomije sjevera", rekao je Ljiburn Aljiu.
XS
SM
MD
LG