Dostupni linkovi

Sud BiH ukinuo osuđujuću presudu Mevlidu Jašareviću


Sa suđenja Mevlidu Jašareviću
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu od 6. decembra prošle godine kojom je srbijanski državljanin Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je za agenciju Anadolija Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka. U Sudu BiH su potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju.

Apelaciono vijeće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u slučaju "Jašarević" pred tim vijećem kada će se moći izvesti novi dokazi.

Također je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahić, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi, saznaje agencija Anadolija.

Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. aprila ove godine teretili za krivično djelo organiziranje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Državni tužitelj Dubravko Čampara potvrdio je da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće utjecati na status Jašarevića.

Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Apelacionim vijećem.

Advokat Dupovac najavio je mogućnost da Tužilaštvu BiH ponudi prijedlog sporazuma sa Jašarevićem, gdje bi Tužilaštvo BiH promijenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedjelo. Insistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.
XS
SM
MD
LG