Dostupni linkovi

Rusija: Magnicki posthumno osuđen za utaju poreza


Sud u Moskvi proglasio je ruskog advokata Sergeja Magnickog posthumno krivim za utaju poreza, javlja BBC.

On je uhapšen 2008. nakon što je optužio zvaničnike za utaju poreza, ali je, kasnije, i sam optužen za isto krivično delo.

Umro je u zatvoru godinu dana kasnije pod sumnjivim okolnostima, i to je izazvalo veliki diplomatski spor izmedju Rusije i SAD.

Vilijam Brauder, generalni direktor "Hermitidž kepital menadžmenta", sa sedištem u Londonu, koji je Magnicki zastupao, takođe je optužen za utaju poreza.

Ruski tužioci su tražili i da Brauder bude u odsustvu osuđen na devet godina zatvora zbog utaje poreza. Brauder, koji je rođen u SAD, ali ima britansko državljanstvo, negirao je optužbe.

Vjeruje se da je ovo prvi put u sovjetskoj ili ruskoj istoriji da se jednom optuženom sudilo posthumno.

Rodbina Magnickog smatra da je ovaj slučaj nezakonit. Dok je radio kao revizor za "Hermitidž", Magnicki je otkrio, kako je rekao, korupcijsku mrežu ruskih poreskih zvaničnika koji su počinili krivična djela uključujući navodnu krađu više od 200 miliona dolara.

Nakon što je prijavio svoje otkriće nadležnim organima i sam je privedem zbog sumnje da je utajio porez.

Magnicki je imao upalu pankreasa i umro je 2009. godine u pritvoru, ali u istrazi ruskog predsjedničkog savjeta za ljudska prava utvrđeno je da je bio teško premlaćivan i da mu je uskraćeno liječenje.

Ruski sud je u decembru oslobodio zatvorskog ljekara optuženog za nemar zbog smrti Magnickog.

U SAD je prošle godine usvojen Zakon Magnicki, u skaldu sa kojim je napravljena crna lista ruskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava.

Kao odgovor na to ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je Amerikancima zabranjeno da usvajaju rusku djecu.
XS
SM
MD
LG