Dostupni linkovi

Australija i Japan zbog kitova pred Međunarodnim sudom u Hagu


Australija i Japan, inače prijateljske i ekonomski snažno povezane zemlje, ukrstile su koplja oko lova na kitove pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

U toku je iznošenje argumenta i dokaza pred ovim sudom po optužnici koju je podnela Australija, a koja tereti Japan da sprovodi lov koji predstavlja kršenje međunarodnih sporazuma i ugrožava opstanak kitova u Južnom okeanu.

U holandskoj prestonici Hagu u toku je neobičan sudski proces u kojem vojno-politički saveznici i veliki ekonomski partneri Australija i Japan vode pravnu ali i medijsku bitku u vezi sa lovom na kitove u međunarodnim vodama Južnog okeana.

Iako zemlja severne polulopte, Japan najveći deo svog lova na kitove sprovodi na južnoj, u vodama blizu ledenog kontinenta Antarktika.

Australija je proglasila jedan deo voda u kojima se kreću japanski kitolovci svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom, te je od 2008. godine počela da šalje brodove čiji je zadatak da nadgledaju aktivnosti japanskih kitolovaca u delu Južnog okeana koji je utočište kitova.

Ovi australijski izviđači snimili su fotografije krvavih scena koje su izazvali revolt javnosti i uzburkali duhove među borcima za zaštitu živodne sredine u Australiji i Novom Zelandu, kao ona na kojoj se vidi kako japanski kitolovac vuče leševe majke i bebe kita.

Nezadovoljstvo javnog mnenja u Australiji prisililo je vladu ove zemlje da podnese zahtev Međunarodnom sudu pravde za zaustavljanje lova na kitove u međunarodnim vodama u Južnom okeanu.

Japan je najveći spoljnotrgovinski partner Australije. Zemlja izlazećeg Sunca guta između 30 i 40 odsto celokupnog australijskog izvoza prirodnog gasa, uglja i govedine, a Japan je i veliki kupac australijskog uranijuma i drugih ruda, vune i voća. Sa druge strane, najveći deo elektronike, automobila i proizvodnih mašina koje južni kontinent uvozi dolazi upravo iz Japana.
XS
SM
MD
LG