Dostupni linkovi

Grčka blizu sporazuma s EU i MMF-om


Grčka se približava sporazumu s Europskom unijom i MMF-om o smanjuju broja radnih mjesta u javnom sektoru čime se otvara put isplati nove tranše zajma od 8,1 milijarde eura, javljaju tamošnje vlasti.

Ostvaren je veliki napredak, priopćilo je grčko ministarstvo financija nakon razgovora s vjerovnicima, prenosi agencija ANA.

Ostvarili smo bitne napretke, naglasio je u Ateni Poul Thomsen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz trojke vjerovnika uz EU i Europsku središnju banku (ECB). Nadam se da ćemo u ponedjeljak postići sporazum prije sastanka predstavnika eurozone, dodao je.

Grčki ministar financija Yannis Stournaras rekao je da je optimist u pogledu zaključivanja sporazuma u ponedjeljak. Stručnjaci trojke traže jamstava Atene u vezi ukidanja radnih mjesta u javnom sektoru i proračunske discipline.

Sporazum vjerovnika je nužan prije sastanka mnistara financija eurozone u ponedjeljak jer je preduvjet za deblokiranje nove tranše od 8,1 milijardi eura, od kojih 6,3 milijarde treba osigurati EU, a ostatak MMF. Ukupno je od 2010. do sada dobila 240 milijardi eura međunarodne pomoći.
XS
SM
MD
LG