Dostupni linkovi

Obelež 7. juli, nekadašnji Dan ustanka protiv fašizma u Srbiji


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović predvodio je danas centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 72. godišnjice izbijanja antifašističkog ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Ministar je položio venac Vlade Srbije u spomen-kompleksu u Beloj Crkvi kraj Krupnja i obratio se prisutnim učesnicima Narodnooslobodilačke borbe, zvaničnicima i građanima.

Sedmi jul je pola veka u Srbiji slavljen kao Dan ustanka, da bi odlukom vlade 2001. godine taj državni praznik bio ukinut.

Srbija sada nema zvaničan praznik kojim obeležava početak borbe protiv fašističkog okupatora, iako su Srbi jedna od nacija kojima su nacisti i njihovi saradnici u Drugom svetskom ratu naneli procentualno najveće žrtve.

Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije je 4. jula 1941. u Beogradu doneo odluku o pokretanju oružanog otpora protiv okupatora, i taj dan je, takođe do 2001. godine, slavljen kao Dan borca.

Vlada Zorana Đinđića je odluku o ukidanju dva praznika donela zbog neslaganja poklonika partizanskog i ravnogorskog pokreta o tome ko je prvi pokrenuo antifašistički ustanak u Srbiji.

U socijalističkoj Jugoslaviji 7. jul je proslavljan u znak sećanja na prvu oružanu akciju Rađevsko-azbukovačke partizanske čete, čiji je komesar Žikica Jovanović Španac sa saradnicima na seoskom vašaru u Beloj Crkvi pozvao narod na ustanak i ubio dvojicu žandarma koji su pokušali da ga uhapse.
XS
SM
MD
LG