Dostupni linkovi

Venecuela nudi azil Snoudenu


Nikaragva i Venecuela sugerisale su da bi ponudili azil bivšem službeniku Centralne obavještajne agencije /CIA/ Edvardu Snoudenu.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da će odobriti azil Snoudenu, za kojeg se vjeruje da je blokiran u tranzitnom dijelu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

On je ponudu iznio u govoru održanom povodom nacionalnog praznika Venecuele.

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega istakao je da bi njegova zemlja odobrila azil Snoudenu "ukoliko bi to okolnosti dozvoljavale".

"Vikiliks" je sinoć saopštio da je Snouden predao zahtjev za azil u još šest zemalja, ali nije želio da otkrije o kojih zbog "miješanja SAD".

Snouden je azil zatražio od 21 zemlje, ali ih je većina negativno odgovrila.

BBC ukazuje da će Snoudenu biti veoma teško da dođe do države koja eventualno odobri njegov zahtjev za azil.

"Eropski vazdušni prostor mogao bi biti zatvoren za svaki avion za koji se posumnja da je u njemu odbjegli Snouden", navodi BBC.

Početkom sedmice, nekoliko evropskih zemalja odbilo je da odobri avionu bolivijskog predsjednika Evi Moralesu da na putu iz Moskve prođe kroz njihov prostor zbog sumnji da je unutar letjelice Snouden.

Poslanici parlamenta Islanda sinoć su glasali da ne diskutuju o eventualnom odobrenju državljanstva za Snoudena prije ljetne pauze.
XS
SM
MD
LG