Dostupni linkovi

Egipatska vojska se ne protivi mirnim protestima


Egipatska vojska saopštila je da neće preduzimati proizvoljne mjere protiv bilo koje političke grupe i da će garantovati pravo na protest, sve dok demonstranti ne prijete nacionalnoj sigurnosti.

Mudrost, istinski nacionalizam i suštinske ljudske vrijednosti za koje se sve religije zalažu, zahtijevaju od nas da izbjegnemo preduzimanje bilo kakvih vanrednih ili proizvoljnih mjera protiv bilo koje frakcije ili političke struje - navodi se u saopštenju vojske objavljenom na društvenoj mreži Facebook, prenosi agencija Reuters.

Mirni protest i sloboda izražavanja su prava koja su svima zagarantovana, koje su Egipćani stekli kao jedno od najvažnijih postignuća njihove veličanstvene revolucije - istaknuto je u saopštenju, objavljenom uoči protesta koji je za petak zakazao pokret Muslimansko bratstvo, svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

U saopštenju vojske se međutim dodaje da prekomjerna upotreba ovog prava može da ima negativne implikacije, poput blokada puteva ili uništavanja institucija i "predstavlja prijetnju društvenom miru, nacionalnom interesu i šteti sigurnosti i ekonomiji" Egipta.

Vojska je pozvala građane na pomirenje i izbjegavanje napada iz osvete, prenosi agencija AFP.
XS
SM
MD
LG